..............

Tuesday, November 29, 2011

autisme : minda

Minda kanak-kanak autisme lebih tajam



Minda kanak-kanak autisme lebih tajam
KUALA LUMPUR 14 Julai - Jabatan Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran mendapati kanak-kanak autistik (menderitai autisme) mempunyai ketajaman minda yang lebih hebat berbanding kanak-kanak normal.

Penolong Pengarahnya, Abdul Rahaman Mohd. Darus berkata, berdasarkan pengalaman beliau menguruskan golongan terbabit, mereka didapati mampu mempelajari dan mengingati perkara yang mereka minati dengan cekap dan cepat tanpa sebarang bantuan daripada tenaga pengajar.

"Saya pernah menemui seorang kanak-kanak autistik berbangsa Cina yang berumur 12 tahun, mampu menulis lima baris doa harian yang tertulis pada dinding sebuah kelas Pendidikan Islam dengan lengkap baris tajwidnya tanpa diberi latihan khusus.

"Kami hanya menyedari kelebihan kanak-kanak itu selepas tiga tahun beliau secara rutin melintasi kelas Pendidikan Islam tersebut untuk menghadiri kelas pendidikan moral yang bersebelahan dengannya," katanya selepas majlis perasmian Seminar Mempertingkatkan Kesedaran bagi Kanak-kanak Autisme di sini semalam.

Namun begitu, beliau berkata, kelemahan komunikasi golongan autistik adalah punca ibu bapa mereka gagal mencungkil kebolehan yang tersembunyi itu.

Katanya, minda golongan autistik boleh menyerap perkara tertentu yang berlaku di sekeliling mereka dengan cepat walaupun secara zahirnya mereka kelihatan seolah-olah dalam kebingungan.

Bagaimanapun, Abdul Rahaman berkata, golongan itu lebih suka berada dalam dunianya sendiri dan degil untuk berkomunikasi dengan masyarakat menyebabkan mereka dianggap membebankan dan berpenyakit bagi sesetengah pihak.

"Apa yang lebih merisaukan ialah jika golongan autistik ini tidak dilatih dengan betul, mereka
berkemungkinan akan hilang tumpuan kepada semua perkara yang ada di keliling mereka," katanya.

Oleh itu, katanya, ibu bapa diharap dapat mendaftarkan anak-anak mereka dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Kementerian Pelajaran agar mereka dapat dilatih untuk berkomunikasi secara normal.

Sementara itu, Pengerusi Yayasan Amal Wangsa, Datin Sri Siti Nooriah Ana Razak berkata, kehadiran pakar-pakar dari Kementerian Pelajaran diharapkan berupaya membantu golongan terbabit.

Beliau berkata, seminar seperti itu membolehkan ibu bapa mengetahui cara yang lebih efektif untuk membimbing anak-anak autistik.

Golongan autistik mula dikesan sejak tahun 1960-an dan didapati kanak-kanak golongan ini mempunyai pemikiran yang lebih tajam berbanding kanak-kanak biasa serta mempunyai bakat yang tersendiri seperti melukis, fotografi serta menyanyi.
- Bernama

Thursday, November 24, 2011

special tuk rumate terchenta :)


r.i.n.d.u
m.i.s.s
k.a.m.u


h.e.p.i 
n
s.m.i.l.e
a.l.w.a.y.s


b.e
s.t.r.o.n.g



a.k.u
a.l.w.a.y.s 
a.d.a
u.n.t.u.k
k.a.m.u


p/s : saja..tb2 teringat plak rumate terchenta kat putrajaya sana nun..owhh..sgt rindu la sama ini orang..rindu juta2 lemon..hehe...kalau ko baca aku doakan semua2 yg terbaik tuk ko..aku always ada tuk ko..sila rindu aku jugak..ehehhee..take care

dunia mereka~



Salam..lama sgt dh aku x updated blog ni..kebizian yang terlampau..lps satu,satu...hurmm..ni pun bizi..tp js wat2 free2..hehe..arini hari ke 4 kelas...eh,lupa..aku kat IPG ipoh...yup..saat2 yg paling aku x bape nk gemar..KELAS..KELAS..KELAS dan KELAS..tp sbnrnya byk sgt benda aku blaja..antara ayat2 yang melekat kuat dlm kepala aku, yg buat aku sedar betapa beruntungnya aku dikurniakan rezeki  bersama insan2 yg istimewa tempatnya disisi ALLAH S.W.T.. ayat yg wat aku sedar betapa beruntungnya aku dr org2 lain..

pertanyaan seorang lecture : " pernahkah kamu selalu sakit selsema or demam ke batuk ke , gatal2 ke pe2 la yg mudah berjangkit?walaupun kita selalu dengan anak2 ini, yg mmg xbleh dipisahkan dr selsema, batuk, masalah2 sakit yg lain, tp kita tetap sihat..ssh nk dijangkiti"...........Aah..aku tiba2 br tersedar..betul pe lecturer aku ckp. mmg aku br terpikir..selama ni xpenah terlintas..pdhal aku hari2 terdedah dengan penyakit2 tu..sebelum2 ni, selsema dengan aku mmg xdpt dipisahkan..skrg Alhamdulillah..semakin jarang..kuasa Allah..betapa istimewanya anak2 ini..

Yup..betul..mereka x sesempurna kita..mereka serba kekurangan..namun, mereka memiliki segala kelebihan akhirat...segala keberkatan dunia..segala keindahan syurga...betapa bertuahnya mereka2..aku bersyukur sgt aku diberi peluang untuk membantu mereka meneruskan kehidupan di sebalik kekurangan mereka di dunia.. 

Last week aku terlibat dengan satu pameran sempena Pertandingan Qoir Kod Tangan Kebangsaan.. di mna penyertaan adalah dari murid2 yg mengalami masalah pendengaran atau dalam bhsa yg selalu disebut pekak bisu.  dr seluruh Malaysia mereka berkumpul..Tiba2 rasa mcm sebak..bila tgk mereka berbual dgn bhsa isyarat dgn kwn2 mereka..dlm kepala aku terlintas.." mcm mana la kalau aku ditempat diorng?"..hurmm..bila ramai2 berkumpul, baru aku perasan..betapa ramainya mereka2 yg menghadapi kekurangan dlm hidup.yg ada depan aku hanyalah mereka yg menyertai acara, belum campur dengan yg di luar sana, yg di sekolah2 lain..sayu je rasa bila ingat  :(  ALHAMDULILLAH aku dilahirkan seperti mana aku sekarang...xboleh bayangkan kalau aku di tempat mereka2 ni...x termampu nk bayangkan rasanya  :(

Bln lps juga aku ada join Dinner LMS..di mn kami di bwh bmbung P.Khas berkumpul..tgk persembahan ank2  down syndrome..perasaan dh campur2 mcm rojak..de rasa teruja,hepi,sayu, sedih, mcm2 la...mereka seharusnya diberi peluang untuk menikmati hidup seperti org2 biasa yg lain...sedih bila ada org hanya pandang ank2 ni sebelah mata je..dh la pandang sebelah mata, penuh perasaan jijik, benci..YaAllah..jauhkanlah aku dari sifat yg begitu..aku syg mereka..walaupun ada antara mereka yg baru pertama kali aku jmpa..tp rasa mcm rapat..mereka cepat mesra..cepat syg,,cepat menunjukkan kasih mereka kat kita..itulah keistimewaan mereka yg tiada pd kita..dgn muka yg comel, suci bisa buat bikin hati panas jadi sejuk hanya dengan mengusap kepala mereka,hanya dgn senyuman mereka, hanya dengan pelukan mereka..hanya dalam sekelip mata kita akan jth kasih,jth syg dengan mereka2..sebagai seorang yg selalu ada dengan insan2 seperti mereka, aku hanya mampu mendoakan yg terbaik utk mereka, membantu mereka sedaya yg boleh, menyayangi mereka sebanyak yg boleh..insyaAllah..demi cinta aku kepada anak2 ni...





Wednesday, August 17, 2011

count on me..lalala



if you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I'll sail the world to find you

If you ever find yourself lost in the dark and you can't see
I'll be the light to guide you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do...

If you toss and you turn and you just can't fall asleep
I'll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Everyday I will remind you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You'll always have my shoulder when you cry
I'll never let go, never say goodbye

You can count on me 'cause I can count on you



Sunday, August 14, 2011

bLuRR mOOd :(



Minggu ni minggu yang sangat mencabar, menguji minda, kepala, akal fikiran, mental, fizikal aku..
hurmm..mcm2 sgt yg jd..ntahla..cuba berlagak mcm everything ok but dlm hati tuhan je tau..

t.e.n.s.i.o.n

s.e.r.a.b.u.t

b.e.n.g.a.n.g

s.a.k.i.t.h.a.t.i

m.a.r.a.h

g.e.l.o.n.g

s.u.s.a.h.h.a.t.i

mcm2 lg..semua dh bercampur ala2 rojak..lg hebat dr campuran yg de dalam rojak buah...
sgt serabut bila kerja yg sepatutnya mudah dicomplicatedkan dgn cara yg sgt BEST...
kerja yg boleh selesai dlm sekelip mata jd huru-hara..arghhh...bengang...bila aku persoalkan, feedbck yg aku dpt mmg xkn menyebelahi aku..knp?ntahla..mungkin sbb aku baru..mungkin sbb aku xtau pe?..mungkin sbb aku terlampau lembut hati..mungkin sbb aku terlampau bagi muka..YaAllah..kuatkanlah hatiku..Aminn

kdg2 aku x faham dgn org yg terlampau berkira...berkira pd yg x sepatutnya..berkira pd tempat yg x sepatutnya...asyik mempersoalkan tindakan org lain tanpa nk pikir kenapa org tu buat mcm tu? kenapa jd mcm tu?apa sbb org tu wat tindakan mcm tu..be relevanla..pikir..tu yg penting..mcm mn kita xmau org buat kat kita mcm tu, mcm tu la org xmau kita buat kat dia..ntahla..mungkin aku terlebih emosi tp mmg aku punya tahap kesabaran sgt teruji dgn kerenah mereka2 nih..aku hanya boleh doa ALLAH permudahkan segala urusan2 aku...berkati jalan yg aku pilih..kdg2 terdetik rs menyesal tp cepat2 aku igtkan diri aku..ni jalan aku..ni hidup aku..insyaAllah..aku akn trskan....cm kdg2 bila mereka2 nih membuat tindakan seolah2 merekalah tahu segalanya..mereka betul segalanya..mmg aku teruji..sgt2 teruji..moga kesabaran aku msh ada..moga kekuatanku masih banyak...Aminnnn  :)

kdg2 ada perkara yg kita xleh nk pikir pe ending dia..kita bleh mendoakan yg terbaik je...sbb sebaik-baik perancangan kita, ada yg lebih mengetahui..ALLAH lebih tau pe yg terbaik utk kita..yakin..insyaAllah...semua akn baik2 je..

TQ pd yg always ada dekat ngn aku..TQ ats sokongan2 yg xpernah kurang..MAK n ADIK aku yg always ada dengan aku, FAMILY yg always support aku...RUMATE terchenta aku yg always layan sewel+emo aku..kwn2 yg selalu ada utk aku..TQ..TQ N TQ...ALLAH je boleh bls jasa2 korang...Aminnn :)

eh,panjang plak aku bebel..huhu..sory kalau de ayat2 kat ats ni agk kasar bunyi dia..sekadar meluahkan pe yg terbuku..moga bila aku lpskan , semua akn kembali neutral..aku bleh senyum kembali :) okla..nk pi sambung wat keje..jmpa lg t..daaa..salam



special dedicate to mr. n mrs. muhaimin~toing3...bless



sejarah..history...woot2..lalallaa



ok..tu je...daaa

Monday, August 1, 2011

i luv july :p




nape sy syg JULY?
sbb sy dpt jmpa kwn2, dpt jmpa org2 yg dh lama sy xjmpa...hehehe

1st, dh tentu2 sy hepi sbb dpt jumpa+lepak2+sembang2+gelak sampai lenguh pipi dengan rumate terchenta..walopun sekejap tp bermakna sgt2..seiigt aku since convo, nih la 1st time kami lepak lama2..slalu jumpa kejap2..xsempat nk lpk story panjang2...kalo  ikut hati mmg xpuas lepak2 , sembang2 tu..tp tula..ms sangat cemburu kat kami...hehe..newey..tq rumate..tq family rumate  :) all da best ya..aku doakan ko berjaya, ko bahagia..semua yg baik2la..inysaAllah...nt kita jmpa lg..sesi CHAR KOEY TEOW plak..hehehhe

2nd, aku dpt jmpa n lepak2 ngan nana, fik n yg the best part is dpt pi tgk baby DR. FAISAL..pd nana tq bg aku bermlm kat blk ko..smpai tertinggal baju kotor..huhuhu..tq yer siap tlg bsh+lipat lg...pd.fik, tq jd tukang bwk kete pusing2 penang..hehe..pe2 pun best sgt dpt jmpa korang2  :) nt kita plan ajk ramai2 lg..insyaALLAH :p

3rd, yeahh..nih xde dlm planning tetiba bleh pi lepak skali ngn taq ngn anip n op coz lin ( yg nih mmg xleh tinggal, wajib kena ada).. ..ALhamdulillah..siap2 makan2 kat kambing lg (aku xtau nama kedai tu)hehehe..tp best tempat tu..nt kita gi makan2 lg k..mlm tu battery aku kong..xlarat nk lepak2 sgt..sorry ye.next time kita lpk2 k : )

p/s : yeahhh..aku HEPI..rasa mcm segala serabut dlm kepala dh ok sikit...ALHAMDULILLAH........

Sunday, July 31, 2011




SALAM RAMADHAN :)

Thursday, July 28, 2011

fuh3..habukkkkkkkkkkkk :P






Salam...
fuhh..agk lama gak x updated..kemalasan melanda tuk menaip perkataan2 kat blog nih...
life yg x berapa memberangsangkan semenjak dua menjak nih buat mood aku pn x menentu...
byk gak yg jd.. de yg baik..de yg buruk..ntahla...aku pn xtau..HEPI+SEDIH+CELARU+SUSAH HATI..dh macam ROJAK dh rasa..tp xpe semua yg jd de HIKMAH kan...aku jz bleh mendoakan yg terbaik je..AMINNNN....

SITUASI A

Pergi sekolah blk sekolah..tu la life aku skrg..de hari HEPI..de hari MALAS...de hari SEMANGAT..de hari LESU...semua tu bergantung pd tahap situasi kat sekolah..hehhee.,.yeahh..aku admit..skrg nih aku jd makin senang nk MOODY...nape ye?ermm..aku pun pelik dgn diri aku..maybe sbb pressure2 yg org duk bg kat sekeliling aku nih..yeahh..tuk sedapkan hati..anggap je semua tu proses aku belajar...kdg2 rs nk give up, kdg2 rasa marah smpai thp nk tukar jd HULK HOGAN...kdg2 rasa nk menitik air mata..tp semua tu setakat nih masih UNDER CONTROL..ALHAMDULILLAH :)


SITUASI B


MAKTAB...owhh..yg nih paling mencabar aku..bkn mencabar minda..tp mencabar TENAGA aku..dgn kls yg non-stop 8 pg smpai 10 mlm..perghh..mmg aku rs sgt tercabar..dgn asgment yg bertimbun..xsempat nk sentuh2 lg..hope sempat sebelum INTERAKSI bln 12 nih..n mungkin bln 9 nih PBSM CAMPING..yeeehhaaa..cuti seminggu...menghirup udara KUALA KANGSAR insyaAllah...suka3...



SITUASI C


PILIHAN....KEPUTUSAN..PERTIMBANGAN...NASIB...MASA DEPAN....yg nih..ARGHHHH..pening..xmau pikir lg..serahkan pd MASA :) yg lain2 tlg jgn tya2 slalu..xde JAWAPAN :p



SITUASI D

Yeahhhh...i'm going to PENANG...suka2...1st time nk drive pi PENANG..takut plus cuak gak..tp hope everything ok...Moga selamat perjalanan pergi dan balik..AMINNNN............AZLIN ayob tunggu ketibaan aku ye...wajib dating ngan aku...FIQ, NANA n AAN...jmpe kamu2 juga....



okla..tu je stakat nih..nt ada kelapangan aku merapu lg...DAAA........

Wednesday, May 18, 2011

~bila terasa STALKER membuka mata~

STALKER?????

aku agk pelik sikit semenjak dua menjak nih...

tetiba rasa de mata2 yg xbergaji tgh wat keje kat blog aku yg x bape nk cun nih..haishhh

nk kata siti nurhaliza de komen xde pun, nk kata PM bg respon pun x jugak..

ish3..tingin aku nk tya pe yg di cari sbnrnya..aku pun teringin nak tau pe yg ko cari...

ke si stalker nih mmg wat keje tu sbb nk bg aku wat entry psl dia..

kot2la sebelum nih xde sape penah wat entry khas tuk dia kan..nih aku dh dedicatekan sumthing tuk ko..

special lg..hadiah terindah kot dr aku...

sudah2la wat keje xbergaji nih...kalau tujuan ko nk org wat entry tuk ko..

maknanya objektif dh tercapaila...bolehla bertepuk tgn dgn gumbiranya..lalala

last skali nk cakap...TQ very much...sbb jd STALKER xbergaji...Daaaaa


Thursday, May 5, 2011

rekorder oo rekorder....


assignment paling SUSAH.......

walaupun hanya amik masa 19 saat video nih..nak buat dia mak aihhh...

susah mengalahkan kira structure bangunan 3 tingkat..huhuhu

xpenah seumur hidup aku mimpi nk wat assignment tiup rekordder nih....

nak tergelak pun de tgk jari2 aku..haha

tuk penuhi permintaan birthday girl, aku upload la kat sini...hehehe

kepada yg tgk..jgn gelak tau..hahaha

MALU iiiii.....


p/s: nk mainkan lagu hepi birthday ilmu x cukup lg kat dada...hehhe...so anggapla lagu moon ligt nih ala2 lagu birthday..lalalala....

Wednesday, May 4, 2011

p.e.r.u.t.u.s.a.n.k.h.a.s


h.e.p.i.b.i.r.t.h.d.a.y

s.e.l.a.m.a.t.h.a.r.i.j.a.d.i.


hepi birthday A.Z.L.I.N.A.Y.O.B

TQ coz sudi jd sahabat terbaek tuk aku

TQ coz sudi jd sahabat se'weng' aku.. hehe


list ucapan aku tuk ko adalah seperti berikut :p


  • aku doakan hadiah yg ko tunggu2 sampai pada tepat pd waktunya..
  • aku doakan ko berjaya abeskan master ko dlm tempoh yg dirancang..InsyaAllah
  • aku doakan semua2 berjalan lancar 
  • aku doakan ko, mak cik Zahurin, Pak cik Ayob n semua2 always hepi sokm0 :)
  • aku doakan gak ko ngn cupcake terchenta :)
  • aku doakan jugak pe yg ko wish jd kenyataan..Aminnnn
  • yg paling penting aku doakan kita kwn sampai bila2..
  • TQ n Sorry 4 everything....                           

* tq  coz always ada dengan aku *

* aku syukur sgt ALLAH bagi aku peluang knl ko *

* aku S.A.Y.A.N.G ko *

* aku R.I.N.DU kat ko *

* aku always de dlm poket, dlm laci n bila2, di mn sj..hehe*


H.E.P.I.B.I.R.T.H.D.A.Y



P/S: banyak lagi ayat touching nak tulis..tp kang menitik plak air mata..bertompok-tompok wall blog nih..hehehe...aku xmaula karang panjang2..sbb nt byk sgt..xcukup space t..huhuhu..byk sgt cerita n ucapan aku sbnrnya utk birthday girl nih..cerita yg xpenah abes..bersambung-sambung xde titik :) walaupun sampai arinih aku xleh nak igt mcm mn aku mula kenal dia..pelikkan?pelik tp benar..lastly..HEPI BIRTHDAY my rumate terchenta, teman segelak, teman sesedih, teman se'weng dan yg sewaktu dengannya :)




b.e.r.t.u.k.a.r




B.E.R.T.U.K.A.R


tetiba aku rasa mcm kekurangan ketenangan..
rasa mcm nk bertukar...
bertukar ke arah apa?bagaimana?apa yg bertukar?
biar aku je tau...

B.E.R.T.U.K.A.R

aku sendiri xtau pe yg ?????????? byk sgt dlm kepala  nih
rasa mcm nk delete satu2..
tp x bleh la plak... 
so the best way is.........

B.E.R.T.U.K.A.R



Sunday, April 24, 2011

???????????




????????????????????????

tanda soal

question mark

n yg sewaktu dengannya....


byk sgt tanda soal dalam kepala aku skrg nih..ermm..mcm2 bnda berbangkit...
byk sgt benda yg aku nak tau..sgt byk...tp jawapan tuk tnda2 soal tu mmg susah tuk aku dpt..

tp yg aku leh buat..moga tanda2 soal nih akn terpadam sikit demi sikit..
xsemua pun, 8least ada yg terpadam...

p/s: mood arinih sgt baik..sbb arinih de acara makan2 bersama pak su n mak are sekeluarga, mak mi and ayong..n of course la dengan mummy terchenta..dgn menu yg enak2..perghhh...mkn x igt..cnfirm pipi aku naik...tp xpe..yg penting aku hepi..tetiba rasa rindu nak mkn2, lepak2 ngn azlin ayob..adehh..bila la nk jd kenyataan nih... 


Monday, April 18, 2011

keje vs study...




salam......
hello..hello...hello...

wahh..lama sudah aku xmerapu kat sini..huhu...
kebizian melanda....
berchenta ngan paperwork bagai...minit meeting yg memeningkan...
berdating dgn word, excel, power point, publisher & yg sewaktu dengannya....

keje...
yeahh..dulu masa stdy tergedik-gedik nak keje kan..
dh skung keje rasa mcm byk yg xbest dr best...

yg xbest sbb............

1. no more lepak2 ngn kawan2 se'weng' di kedai mamak, kedai tom yam n yg sewaktu dengannya....
2. no more lepaking @ studio terchenta.....
3. no more gelak2 sambil bahan2 kengkawan...
4. no more tgk muvie antu with rumate terchenta....
5. no more syuib lepaking..
6 etc..banyak sgt...xlarat nk taip

tp xpe...de je part yg best psl keje nih...

1. dpt bersama-sama anak2 terchenta...
2. dpt gaji tiap2 bln...
3. dpt belajar jd org yg lebih bertanggungjawab...
4. dpt belajar suasana n benda2 baru...

tp sebenarnya kat mana pun kena semua terletak pada hati kan...
kalau kita suka, maka insyaAllah bahgia jugak kat mana2 pun..
yg penting always think positive...
mmg kdg2 terbabas gak positive tu gi negative tp tu perkara biasa...
as long as kita pandai manage...insyaAllah everything will be ok...
nasihat tu diri sendiri sebenarnya nih..hehehe

banyak yg jd 2,3 bulan nih sebenarnya...
yg mencabar minda, emosi, rohani ngn fizikal dan perkara2 yg sewaktu dengannya...
lepas 1, 1...tp alhamdulillah..aku bleh tersenyum lg...

thnx kepada yg always ada dekat ngn aku...

aku sbnrnya rindu...

RINDU PENANG................

RINDU SHAH ALAM..............

RINDU IPOH...........


tempat2 nih banyak kene mengena ngn hidup aku..
tempat kat mana aku knl dgn insan2 dlm hidup aku skrg nih...
tempat yg ajar aku knl erti hidup, erti sahabat, erti ilmu,,
tempat yg membentuk aku pe yg aku jd skrg nih...

pe2 pun hidup perlu diteruskan kan....
keep on moving...
keep on smiling  :)

p/s : agenda merapu terpaksa distopkan..sbb aku blurr tetibe..hehehe...aku nk pi tgk pic2 lama dolu2...rindu insan2 yg always dekat di hati aku...rindu kwn yg senangis segelak aku...luv la kat semua..daaa

Monday, March 14, 2011

hunter syndrome...





Berita Harian, 13 Januari 2007

Oleh Hafizah Iszahanid

Kekacauan serius genetik kerap berlaku di kalangan populasi Yahudi

KURANG insentif untuk membangunkan ubat-ubatan merawat penyakit ganjil dan jarang terjadi selalunya membuatkan penyakit sebegitu tidak berupaya ditangani Malang sekali kebanyakan penyakit ganjil terjadi atas faktor diwarisi secara genetik. Malah, ia sudah diketahui dunia perubatan berdekad lamanya.

Antaranya, Sindrom Hunter atau mucopolysaccharidosis II (MPS II), masalah kekacauan genetik yang sangat serius.

Sindrom Hunter terjadi apabila enzim dalam tubuh yang diperlukan bagi memecahkan molekul yang dipanggil 'glycosaminoglycans’ (GAG) atau ‘mucopolysaccharides’ hilang atau tidak berfungsi.

Justeru tubuh tidak boleh memecahkan molekul yang kompleks ini, ia terkumpul menjadi jumlah yang mengancam sel dan tisu badan tertentu. Jumlah yang terkumpul itu membentuk satu binaan bersifat kekal, merosakkan penampilan secara progresif, perkembangan mental, fungsi organ dan keupayaan fizikal.

Jika pengumpulan GAG itu berterusan di semua sel pada seluruh tubuh, tanda-tanda serangan Sindrom Hunter akan lebih jelas dilihat.

Kerana itu, kanak-kanak yang berhadapan dengan Sindrom Hunter akan kelihatan normal pada awal kelahiran. Tetapi menjelang usianya dua tahun, simptom akan mula muncul.

Justeru ia menyerang atas faktor genetik, Sindrom Hunter lebih cenderung menyerang bayi lelaki berbanding perempuan.

Sindrom Hunter boleh terjadi pada mana-mana kumpulan etnik. Begitupun, dilaporkan ia lebih kerap terjadi di kalangan populasi Yahudi di Israel. Ia muncul satu dalam 65,000 kelahiran atau seorang dalam 132,000 kelahiran.

Simptom

Satu daripada sebab ibu bapa kurang mengenali penyakit ini mungkin simptomnya adalah masalah kesihatan yang biasa dialami kanak-kanak.

Ini termasuklah masalah jangkitan telinga dan selesema. Begitupun, ibu bapa boleh mengenali pesakit Sindrom Hunter dengan mudah jika dilihat dari sudut penampilan fizikal anak.

Biasanya pesakit Sindrom Hunter berdahi luas, tiada batang hidung (hidung kembang) dan lidah yang besar. Kepala mereka juga besar dan perut buncit. Kerana itu, kebanyakan pesakit memiliki wajah yang hampir sama.

Selain itu hampir semua sendi utama (siku, bahu dan lutut) boleh terjejas disebabkan Sindrom Hunter. Ini membawa kepada kesakitan sendi dan pergerakan yang terhad.

Mereka juga kerap berhadapan masalah jangkitan telinga dan pernafasan. Lebih malang, ada antara mereka turut mengalami masalah pendengaran, ketebalan injap jantung yang membawa kepada penurunan fungsi kardiak, masalah pernafasan, masalah tidur (sleep apnea) selain hati dan limpa yang membengkak.

Dalam sesetengah kes, jika sistem saraf tengah turut terjejas, ia akan melambatkan perkembangan kanak-kanak itu selain menjejaskan sistem sarafnya.

Begitupun, bukan semua pesakit Sindrom Hunter terjejas dalam cara yang sama. Senario simptomnya juga pelbagai.

Rawatan

Menurut Persatuan Metabolik Malaysia, kebanyakan pesakit penyakit ganjil dan jarang berlaku seperti ini berhadapan masalah rawatan.

Ini disebabkan tiada penawar yang dibangunkan untuk menangani penyakit sebegitu. Bagi syarikat pengeluar ubat-ubatan, tidak ada insentif untuk membangunkan ubat bagi penyakit begini kerana kurang peluang meraih keuntungan dari populasi yang sedikit.

Mungkin kerana itu di Amerika, Akta ubat-ubatan terpinggir 1983 digubal, bagi menstimulasi pembangunan ubat-ubatan penyakit sebegini. Penyakit ganjil menurut akta itu adalah penyakit yang dideritai kurang dari 200,000 orang.

Mengikut langkah Amerika, beberapa negara Asia seperti Jepun, Taiwan dan Korea menggubal undang-undang sama. Dalam konteks tempatan, undang-undang sebegitu belum wujud. Tetapi Persatuan Metabolik Malaysia tetap berusaha gigih untuk memastikan kepentingan pesakit ganjil termasuk Sindrom Hunter.

Penasihat Persatuan Metabolik Malaysia, Dr YS Choy, berkata kurang kesedaran dan pengetahuan mengenai penyakit sebegini juga mungkin menyebabkan ia sukar diubati.

Tetapi, rawatan yang ada sekarang termasuklah terapi gantian enzim, terapi sel stem dan pemindahan sum-sum tulang.

Justeru ia masalah yang jarang berlaku (tetapi kumpulan besar penyakit ini dikenali sebagai penyakit kekacauan metabolik dan jumlahnya semakin meningkat di Malaysia) jika anda tahu sesiapa yang berhadapan dengan Sindrom Hunter dapatkan maklumat lanjut mengenainya. Ia akan membantu penyelidikan rawatannya.

Untuk maklumat lanjut, anda digalakkan menghubungi Persatuan Metabolik Malaysia di Klinik Metabolik dan Institut Genetik, Institut Pediatrik, Hospital Kuala Lumpur.

FAKTA

# Sindrom Hunter dinamakan sempena nama seorang profesor dari Kanada, Charles Hunter yang menjelaskan penyakit ini kepada dunia sekitar 1917.

# Belum ada penawar boleh menyembuhkan Sindrom Hunter secara sempurna.

# Ada dua jenis Sindrom Hunter, MPSII A dan MPSII B.

# Perkembangan pesakit mula terjejas antara usia satu setengah tahun dan tiga tahun. Ini diikuti kehilangan keupayaan lain seperti pergerakan yang terjejas.

# Walaupun usia pesakit semuda dua tahun, pesakit MPSII A akan mengalami sakit sendi.

# Risiko anak yang bakal lahir berhadapan dengan Sindrom Hunter ditentukan oleh genetik ibunya.

Saturday, March 5, 2011

~kem jati diri ~




Alhamdulillah..3& 4hb Mac baru2 nih kami dh berjaya buat satu kem jatidiri...walaupun xjauh mana, tp Alhamdulillah semua enjoy especially anak2 PPKI..

HEPI sangat bila tengok muka2 HEPI budak2 nih...
rasa mcm terbang semua masalh dlm kepala..
rasa mcm hilang semua penat...
ALHAMDULILLAH...

walaupun byk bnda yg agak kelam-kabut..
de program yg xdpt dijlankan ats mslah2 teknikal..
tp ALHAMDULILLAH mslh2 tu berjaya dicontrol..
THNX A LOT kat semua2 yg terlibat..
MAAF sgt kalau ada kekurangan pe2 sepanjang KEM kali nih...
INSYAALLAH lain kali kita wat yg lg ok...

nak dikira penat mmg boleh tahanla...
sakit belakang sampai skrang x ilang lg..
rasa nk dmm pun ada...
tp mcm yg aku ckp td..
tgk muka hepi bdk2 rasa terbang semua tu...

gambar laen kali aku upload k..
aku nye camera mengong sat..
nk kena belai2 dulu..
hope okla..huhu

eh, aku lupe eh nk bgtau KEM tu kitorng wat kat mn..
hehehe...
dekat je ngan sekolah...
sebelum Pekan Selama..
PAK NGAH'S HOMESTAY..
kat gua petai..sebelah kolah memancing...

kesimpulannya.....

PENAT TAPI SANGAT BEST...WEEEE

DAAA...



Wednesday, March 2, 2011