..............

Tuesday, July 27, 2010

~nEw WoRLD of Mine ~

Salam semua....tuk entry kali ni aku nak story psl DUNIA BARU aku..hohoho... apakah itu??? Sebenarnya x dela interesting sgt tp aku nk cite gak la..sbb aku bosan mlm nih..huhu.. Skung aku da masuk dunia baru aku..di School Of Bukit Bertam..lalallalala..dunia yang aku dah tinggalkan hampir 2 thn...

Masa 1st day aku g lapor diri keadaan agak x best..aku mcm ssh nak biasakan diri..dgn environment baru,management baru, cara nak keje yg baru...aku agak sedikit down.. Mujur ada my x-rumate terchenta..dia la yg pujuk2 aku..hahaha..kalah plak aku masa tu..hehehe..TQ lin..

But bila hari kedua n seterusnya aku semakin menyesuaikan diri aku..aku mula hepi n dpt biasakan diri kat situ..ALHAMDULILLAH ; ) TQ tu semua warga2 PPKI kat situ.. cuma skung aku dlm proses nak knl semua...but i realised i'm HEPI wif all of them..ALHAMDULILLAH....

Thursday, July 15, 2010

~the other side of ADOLF HITLER that we never know~

Adolf Hitler : Sudut Kisah yang Jarang Kita Dengar.

From e-mail sender,

"Apa yang bakal anda baca ini ialah sebuah e-mail yang saya terima dari seorang kawan dari Arab Saudi dan saya terjemahkan ke dalam Bahasa Melayu dan saya kongsi bersama anda semua."

PENGHORMATAN KEPADA LELAKI AGUNG, ADOLF HITLER. SEMOGA ADA SEPERTINYA DI ZAMAN INI.


Aku berbual dengan seorang sahabat yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan dengan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini untuk dijadikan tajuk?"

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang sanggup membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya. Lalu beliau berkata, dari mana sumber aku mendengarnya. Aku menjawab sumberku dari TV semestinya.

Lalu dia berkata. "Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu. Pihak Jepun semasa zaman Emperor juga sama. Tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka.

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung. "Ada dua sebab:

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suati hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.

Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua. Bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu menunggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...

Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir.

Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy


Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...

Seorang tentera Nazi melekatkan gambar Mufti Al-Quds

Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.

Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(
اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...

2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

"Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"

3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...


p/s : aku agk teruja bc artikel nih..thnx to yg empunya email..aku amik kat fesbuk je..

Tuesday, July 13, 2010

~2.36 am~

waaa..agk lama gak aku x updated blog nih..hehe..bkn xmo updated tp xde pe2 yg menarik tuk aku merapu kat sini..huhuu..sbbnye aku nye life 2 bln ni agk xbes+membosankan..hari2 aku wat bnd yg sama..but past 2,3 days ptg2 aku jd cikgu xbertauliah tuk kezen aku..ngn kwn dia skali..2 org je..tp agk uji thp kesabaran aku la..but it's ok..time aku free2 nila aku nak tolong dak2 nih..bila lg kan??hehe..

Baru2 nih aku ada ikut rombongan sekolah..hahaha..da almost 7 years aku tinggalkan zaman skolah..kejap je masa berlalu..aku join rombongan PRA-sekolah SKBJ..skolah aku msa zaman kanak2 dolu..best sgt..hahaha..bkn rombongan yg best..but skolah tu..byk aku blajar kat situ..blajar jd org,blajar jd nakal n macam2 lg la..ada lg 3,4 org cekgu2 aku dulu masih kat skolah tu..rasa mcm mpak2 je zaman2 aku berlari2 kat koridor skolah tu, main netball kat pdng..nek beskal g skolah..fuhh..sgt best..cite psl skolah rendah ni de beberapa moment yg aku igt smpai skung..antaranya :

~beskal baru!!!~

ni kes budak excited dpt basikal br..haha..masa ni xslp aku darjah 3..br 1st time nak g skolah naik beskal..nak2 plak basikal baru..hehe..punyala semngat aku leh bgn kul 3pg..siap2 nak g skolah..punyala pelik napa mak aku xbgn kejutkan aku..da siap pkai bj semua skali tgk jam br kul 3..haha..gler malu ngn semua org dlm umah..lama gakla aku jd bahan gelak..hehe

~ilang ingatan!!!~

masa aku skolah rendah, paksu aku pun ngajar kat situ..kira aku slalu g skolah tumpang paksu aku naik moto la..yg aku xleh lupa penah skali tu aku gi skolah nek beskal,,bila blk aku lupe yg aku bwk beskal..trs pnjat motor pksu..bile nak g skolah ptg cari beskal xjmpa..kelam2 kabut br igt..aku tertinggal beskal kat skolah rupanye..haha..mengong aku dulu2..

~ari anugerah!!!~

ni pun aku xkn lupe..sbb aku slalu dpt hadiah..hehe..best2..

Byk lg yg jd kat skolah tu..but 3 bnd ni mmg aku xkn lupa smpai bila2..haha..miss ol that moment..huhu..

Eh,berbalik kepada cite aku awl2 td..ROMBONGAN..aku kene jg kezen ngn ank jiran aku..bwkla..rombongan pi kedah..nak kata best tu utk aku xbestla..sbb xde geng2 aku yg join..selain bdk2 pra bus penuh ngn makcik2 ngan ibubapa bdk2 nih..kira aku je la yg kategori remaja..cehhh..haha..gler bosan..part paling xbest kat Pekan Rabu..fuhhh..penat sgt..aku pantang shopping2 nih..xsuke..letih semua ada..makcik2 yg len da excited dah..aku layankan je la..huhuhu..tp de 1 tmpat sgt best..muzium padi..bkn muzium tu yg best tp lukisan dinding die..real sgt..cantekk..tp xleh amik pic..huhu...rasa mcm xmo blk je..nk tgk lukisan tu lama2..hehe..yg aku pelik bdk2 tu xreti letih..aku dlm bus masa balik lena x hengat..tp diorang..aduhhh..riuh rendah..xtido langsung..gler byk energy dak2 nih..haha..kalah aku ngn diorng..semua sbb PEKAN RABU..part pusing2 tempat shopping mmg aku kalah..huhuhu..

p/s : aku nak upload pic tp xbleh plak..huhu..so ini jela yg bleh..hehe..sory kalo kelam kabut ayat2 aku..sekelam-kabut kepala aku skrang nih..huhu..nanti bila internet x mogok aku upload pic eh..see u next post..haha..daa